maandag 6 oktober 2008

Vergeten Groenten

In de supermarkt ligt de afdeling groente vol met importproducten. En onze eigen, Hollandse toppers raken meer en meer in de vergetelheid. Wel eens gehoord van de Pastinaak, de Yin Yang Boon en de Brave Hendrik?
De vergeten groenten zijn een beetje uit het oog, maar nog niet uit het hart. Een handjevol kwekers doen oude tijden herleven door groenten van vroeger opnieuw te telen.

Toscaanse palmkool
Toscaanse palmkool dankt zijn naam aan het feit dat de plant wat op een palmboom lijkt. Italiaanse boeren maakten hier vroeger een maaltijdsoep van. Deze soep was zo dik, dat je het met een vork moest eten. Toscaanse palmkool heeft een langwerpig, gekruld blad en smaakt naar boerenkool.

Warmoes Beta vulgaris var. Cycla
De warmoes is ook wel bekend als snijbiet. Warmoes is makkelijk te telen en groeit snel. Van deze groente worden blad en bladstelen gegeten. Tijdens de oogst snijd je de bladeren af. De snijbiet groeit gewoon verder en na enkele weken kun je nogmaals oogsten. De smaak van warmoes doet denken aan die van spinazie. Je kunt het gewas daarom gebruiken in spinazierecepten, alleen is de kooktijd iets langer. Warmoes is overigens een oud woord voor ‘groenten’.

Bredase putjeskool
Bredase late putjes kool is een savooiekool. Het is een donkergroen vast kooltje, waarvan de bovenste bladeren niet helemaal gesloten zijn, zodat er een 'putje' in de kool zit. De smaak doet aan spruiten denken. Savooiekool is een van de oudste rassen ter wereld.

Brave Hendrik Chenopodium bonus-henricusis
Een groente met een milde smaak. Bereid de pijlvormige bladeren als spinazie. Schil en kook de scheuten van de plant alsof het asperges zijn. Brave Hendrik kan ongeveer 1 meter hoog worden in de tuin. Als je de bodem van de plant bedekt in de herfst, kun je oogsten in de lente. De jonge bloemtoppen zijn gestoomd erg smakelijk. De planten doen er een paar jaar over om groot genoeg te worden voor de oogst. Daarna heb je er weinig omkijken meer naar.

Aardamandel
Cyperus esculentusis een knolletje met een nootachtige smaak. Rauw en vers geoogst wordt het als een delicatesse beschouwd. In de roerbakschotel geven ze een heerlijk notige- of kastanjeachtige smaak. Zaaien in april tot juli en oogsten augustus tot oktober. Voorzaaien in een zaaibedje, bijvoorbeeld onder plastic. Het kweken vergt geduld, want jonge plantjes groeien niet hard. Als de groei eenmaal op gang komt, dan gaat het ook gestaag. De planten zijn niet winterhard. Daarom is het handig om enkele knolletjes vorstvrij in zand bewaren.

Costata Romanesco
Cucurbita pepois een courgette die rauw kunt eten of kunt bakken, grillen, stoven of frituren. De zoetige smaak past goed bij uien, tomaten, verse kruiden en kaas. Het is een oeroud europees landras met opvallend uitstulpende ribben. De courgette vertoont een kleurenspel van groen met oranje-gele strepen. Jong oogsten voor gebruik in de keuken, maar tot vier maanden laten doorgroeien kan ook. Courgettes zijn calorie-arm en bevatten veel mineralen en vitamines. Zaaien in april - mei binnen of half mei in de volle grond. Pluk regelmatig rijpe courgettes af om ontwikkeling van nieuwe courgettes te stimuleren.

Pastinaak
Pastinanca sativais familie van de wortel en diende ruim 4000 jaar als bindmiddel. In Europa vormde de Pastinaak een voedzaam onderdeel van de warme maaltijd. In de 19e eeuw werd de groente vervangen door de aardappel. De Pastinaak lijkt op een ivoorkleurige winterpeen. Hij ruikt naar bleekselderij en smaakt zoet en notig. In de winter is de smaak het meest intens. De Pastinaak wordt dan ook in de lente geplant en na de eerste strenge vorst geoogst. Schrap of schil de wortel en snij een stuk van beide uiteinden af. Pastinaak wordt bijna altijd gekookt omdat er nogal wat vezels in zitten. Kijk uit dat je ze nooit overkookt.

Geen opmerkingen: