maandag 6 oktober 2008

Vergeten Groenten

DRIEBERGEN – Schorseneren, aardpeer, pastinaak; de namen klinken bekend. Maar wie weet nog hoe ze smaken of hoe je ze lekker kunt klaarmaken? Natuurvoedingskundige Ella Halma kookt elke maand bij de biologische eetwinkel Estafette verschillende gerechten met een ‘vergeten’ of ‘onbekende’ groente.
“Vergeten groenten zijn groenten die vroeger heel gewoon waren om te eten”, legt Halma uit. ‘Vroeger’ is in deze een breed begrip. Sommige groenten schijnen we na de middeleeuwen vergeten te zijn terwijl andere nog tot aan de Tweede Wereldoorlog werden gegeten. “Mensen zijn de smaak en de bereidingswijze van deze groenten vergeten. Sommige groenten zijn vervangen door makkelijker te telen versies, zoals de pastinaak door de aardappel. Andere groenten worden heel beperkt gebruikt, zoals de knolselderij. Die doen we nog alleen in de erwtensoep, terwijl het veel meer mogelijkheden heeft”. Deze week laat Halma verschillende bereidingswijzen zien van de monniksbaard, die in Italië groeit en qua uiterlijk op zeekraal lijkt. De smaak is fris en licht ziltig.
Hieronder een zomers gerecht met monniksbaard van de natuurvoedingskundige. Tomaat- monniksbaardomelet Nodig voor 4 personen: tomaatstukjes in blik, 1 bos monniksbaard, 1 grote teen knoflook, 3 eieren, ansjovis, Parmezaanse kaas, zout en peper naar smaak. Bereidingswijze: Bak de monniksbaard met de versnipperde knoflook ongeveer 5 minuten. Roer de tomaatstukjes erdoor en laat nog eens 5 minuten pruttelen. Haal het mengsel van het vuur en giet dit in een ruime kom. Breek hierin 3 eieren en voeg zout en peper toe. Goed roeren, het mengsel overgieten in een koekenpan en langzaam laten stollen. Garneren met ansjovis en kaas. “Koken met vergeten groenten” is een onderdeel van de proeverij “Proef de smaak”, die elke week in Estafette wordt gehouden. Monniksbaard is nog tot half mei te verkrijgen in de biologische eetwinkel

Geen opmerkingen: